Parashat Nitzavim (Deut. 29:9 – 30:20) – Shabbat 16 September 2017 / Elul 25, 5777

Shalom beste vrienden,

Misschien denk je dat je onmogelijk jezelf kunt veranderen maar dat is niet waar. Het is gemakkelijker dan je denkt. Rabbijn Zelig Pliskin, weer hartelijk bedankt voor deze vormende les.
Ik wens jullie allemaal een gezegend weekend en een Shabbat shalom!

Parashat Nitzavim (Deut. 29:9 – 30:20) – Shabbat 16 september 2017 / Elul 25, 5777

Je oprechte wil om te veranderen, verandert jou onmiddellijk.

Want dit woord is heel dicht bij u, in uw mond en in uw hart, om het te doen. (Deut 30:14)

Rabbijn Chayim Shmuelevitz zegt dat de Thora ons leert dat hoe ver iemand ook heen is, verandering mogelijk is. Als hij oprecht een beter persoon wil worden zal hij in staat zijn om zichzelf onmiddellijk te veranderen. Wanneer je je met woorden verbindt met de Almachtige en jezelf om je leven te veranderen, zullen je woorden je totaal veranderen.

Natuurlijk, wanneer je alleen maar woorden spreekt maar niet je gedrag wilt verbeteren ben je niet echt verandert. Echter, de woorden die je spreekt zullen zeker een belangrijke invloed hebben op wat je doet. Op welk gebied je je ook wilt veranderen (en je zult dat moeten blijven herhalen hoe je je vanaf nu zult gedragen), je zult de verandering zeker gaan merken. Je woorden en gedachten zijn een maar je zult een duidelijke keuze moeten maken!
Wanneer je dan deze beslissing hebt genomen, zul je merken dat je hierin succes zult hebben. Natuurlijk wel zolang je je aan je eigen besluit houdt.

Er zijn ook mensen die plannen maken en beloftes doen om zich positief te veranderen maar dat eigenlijk niet willen uitvoeren. Zij maken een valkuil voor zichzelf waar ze eens in zullen vallen. Anderen zullen deze mensen met hun loze beloftes niet meer vertrouwen (kunnen). Zij geloven dus blijkbaar ook niet in zichzelf. Om dit te overwinnen moet je in actie komen en vasthouden aan je woorden. Net zoals je je moet houden aan de beloftes die je aan een ander deed geldt dat voor jezelf.

Shabbat shalom!

Door rabbijn Zelig Pliskin uit “Growth through Torah”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *